Okolí

Strana:<12 

Vodní nádrž Rozkoš
Vodní nádrž Rozkoš, s nadsázkou též přezdívaná Východočeské moře, je vodní dílo na potoku Rozkoši v Úpsko-metujské tabuli. Podle rozlohy je osmou největší přehradou v České republice. ... (zobrazit článek)

Zámek Náchod
Zámek o pěti nádvořích tvoří nepřehlédnutelnou dominantu města Náchod. Vyvýšenina nad městem se stala již ve 13. století ideálním místem pro panské sídlo. V 16. století si Smiřičtí nechali přestavět starý gotický hrad na renesanční zámek. V 17. a 18. století se majiteli stal rod Piccolominiů, kteří zámek nechali barokně a rokokově upravit do dnešní podoby. Z tohoto období pocházejí cenné sbírky nizozemských gobelínů a květinových zátiší. V současnosti si ... (zobrazit článek)

Jiráskova chata
Turistická Jiráskova chata s rozhlednou, projektovaná Dušanem Jurkovičem, byla slavnostně otevřena roku 1923. 25 metrů vysoká věž je obložená dřevem. Z ochozu je překrásný výhled do všech stran - na Krkonoše, Podkrkonoší, město Náchod, Jestřebí hory, Adršpašsko-teplické skály, Ruprechtický Špičák, Orlické hory či vodní plochu Rozkoše. ... (zobrazit článek)

Dělostřelecká tvrz Dobrošov
Nejznámější dělostřelecká tvrz československého pohraničního opevnění se nachází nad Náchodem u obce Dobrošov. Stavba byla zahájena v září 1937, avšak nikdy nebyla dokončena. Práce byly ukončeny po Mnichovské dohodě v roce 1938. Z původně projektovaných šesti bojových a jednoho vstupního objektu byly dokončeny jen tři (dělostřelecký srub Zelený a pěchotní sruby Můstek a Jeřáb). Všechny objekty měly být propojeny v podzemí chodbami a sály. Posádku mělo tvořit 571 mužů. Po ... (zobrazit článek)

Strana:<12