Okolí

Strana: 12>

Kuks
Obec Kuks najdete v malebném Podkrkonoší, jen 145 km severovýchodním směrem od Prahy. Je dobře dostupná vlakem i autobusem. Okolí je proslulé krásnou přírodou, historickými a uměleckými památkami i možnostmi pro odpočinek a zábavu. Doma i v zahraničí je Kuks s nedalekou přírodní galerií Betlém proslulý množstvím uměleckých památek z doby baroka. I proto navštíví Kuks každým rokem přibližně 50 000 turistů. www.kuks.cz ... (zobrazit článek)

Braunův betlém
Světový unikát, soubor barokních pískovcových plastik zhotovených přímo v terénu, se nachází v katastru Nový les nad obcí Žíreč, asi 3 km od Kuksu. Název Betlém získal soubor podle motivu největší plastiky. V roce 1726 vznikla plastika Vidění svatého Huberta a brzy další plastiky a fontány. Nejslavnější plastikou je socha kajícího se poustevníka Onufria. Její kopii obdivovaly zástupy návštěvníků naší expozice na světové výstavě Expo 1970 v Ósace. www.novyles.cz ... (zobrazit článek)

Babiččino údolí
Babiččino údolí patří mezi nejznámější výletní místa Východních Čech. Právě sem umístila Božena Němcová děj svého románu Babička. Tady někde chodily skutečné předobrazy babičky, vévodkyně Zaháňské, Barunky a jejích sourozenců, psů Sultána a Tyrla i bláznivé Viktorky. http://www.ratiborice-babiccinoudoli.cz/ ... (zobrazit článek)

Zámek Ratibořice
Státní zámek Ratibořice je národní kulturní památka v Babiččině údolí v turistickém regionu Kladské pomezí. Zámek je znám osobou spisovatelky Boženy Němcové a jejím dílem Babička, stejně tak postavou paní kněžny - vévodkyně Kateřiny Vilemíny Zaháňské. ... (zobrazit článek)

Muzeum Boženy Němcové
Na místě kdysi stávala Maloskalická tvrz. V současnosti se zde nachází Muzeum Boženy Němcové, kde si návštěvník může prohlédnout především expozici věnovanou životu a dílu jedné z našich nejznámějších spisovatelek, doplňkovou expozici Maloskalická tvrz a obrazovou galerii malířů Julie Winterové Mezerové a Josefa Vondráčka. ... (zobrazit článek)

Barunčina škola
Škola v České Skalici vznikla již kolem roku 1300, kdy je připomínána škola farní při klášteru. V roce 1639 však byla vypálena Švédy. Více o historii se dozvíte na místě, kde se konají dvě stálé expozice Barunčina škola a Muzeum 1866. ... (zobrazit článek)

Pevnost Josefov
Podzemní chodby Podzemní chodby pevnosti Josefov byly součástí jejího obranného systému a dnes jsou největší turistickou atrakcí města Jaroměře. V době svého vzniku - v l8. století - představovaly asi nejrozsáhlejší podzemních komplex v Evropě, byly dlouhé téměř 45 km. Dnešní prohlídková trasa je dlouhá 1 km a seznamuje návštěvníky se způsoby podzemního boje o pevnost, s nebezpečnou prací minérů a technickou vyspělostí tehdejších vojenských inženýrů. Vedle poutavého výkladu průvodce přispívá k romantické ... (zobrazit článek)

Muzeum v Josefovské radnici
Nalézá se v 1. patře bývalé josefovské radnice postavené v letech 1883 – 1884. Nejkrásnější místností pseudorenesanční budovy je aula s bohatou štukovou výzdobou. Vlastní expozice dokumentuje historii Jaroměře a Josefova a současně v ní muzeum představuje to nejlepší ze svých sbírek. Unikátní je především tisíc let stará loď - monoxyl, dále zaujmou modely pevnostních bran, maketa středověké Jaroměře, gotická oltářní deska, umělecké předměty baroka, cechovní památky, ... (zobrazit článek)

Tyršovo koupaliště Dvůr Králové n.L.
Královédvorská plovárna – Tyršovo koupaliště i nyní ukazuje pohodu třicátých let minulého století. Z této doby se zachovaly altán i restaurace. V prostorném areálu jsou dva velké bazény, malý bazén pro děti, tenisový kurt, dětské hřiště, basketbalové a beach volejbalové hřiště. Ve velkém parku vedle plovárny je travnatá plocha se stromy, ideální místo i pro odpolední piknik. ... (zobrazit článek)

Zoo Dvůr Králové n.L.
ZOO nabízí klasickou zahradu se všemi pavilony a s více než 2.400 zvířaty ve výbězích po celou otevírací dobu, velké letní výběhy osazené africkými kopytníky a ptáky a Africké safari, kde návštěvníci projíždějí mezi volně vypuštěnými kopytníky a ptáky specielně upravenými safaribusy (včetně dvouposchoďových) – o zvířatech je informují vyškolení řidiči. www.zoodk.cz ... (zobrazit článek)

Strana: 12>